понеділок, 24 вересня 2012 р.

Майбутнє починається в бібліотеці







Рудківська публічно-шкільна бібліотека  вже ступила  на «міст» інновацій, де робляться  перші, але впевнені кроки.  А допомогла  їй   перемога у 2011 році у конкурсі проектів  „Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного  доступу до мережі  Інтернет”  в  рамках   програми  «Бібліоміст».  Відтоді минуло півроку. Які ж зміни відбулися у  бібліотеці?
               У ході реалізації даного проекту бібліотека отримала нову та сучасну  комп’ютерну техніку.  Відтак у бібліотеці  є 2 комп»ютери  з підключенням до інтернету, 2 веб камери, навушники, колонки  та ліцензоване програмне забезпечення від компанії  Майкрософт.
Хочу звернути особливу увагу на те, що доступ до мережі Інтернет є вільним і безкоштовним для всіх категорій користувачів, не залежно від віку, статі, соціального та матеріального становища.  Безкоштовний Інтернет та нові бібліотечні послуги привернули увагу  молоді села,працівників сільської ради, ФАПу, будинку культури,  особливо дітей.
         Після  навчання у  тренінговому  центрі  на базі  Рівненської  обласної  державної бібліотеки, та на базі Демидівської централізованої системи публічно-шкільних бібліотек, що пройшло у травні цього року,  бібліотекар   набула  практичних навичок  роботи на комп’ютері та у мережі  Інтернет. Тепер маю змогу надавати користувачам  сучасні інноваційні послуги та залучати до бібліотеки все більше  користувачів. Є змога не тільки  надавати користувачам нові види послуг, а й використовувати ресурси мережі Інтернет в проведенні нових цікавих заходів, які проводить бібліотека: інтернет-мандрівки, веб-огляди, перегляди відеофільмів та мультфільмів, віртуальні виставки та подорожі по музеях світу та багато іншого та цікавого як  для дітей та дорослих  відвідувачів бібліотеки.
Вільний доступ до  всесвітньої павутини  в бібліотеці - це дуже корисна річ.  А Інтернет, як відомо, - вікно у світ.  Отже, учні  Рудківської ЗОШ  за допомогою Інтернету поглиблюють знання із різних предметів, спілкуються з ровесниками у соціальній мережі  «Контакти», «Однокласники»,   грають віртуальні ігри, шукають  потрібну  інформацію для навчання, готують реферати та ін.

 Педагоги  вивчають передовий досвід колег, створюють мультимедійні уроки, шукають  додаткову інформацію та матеріали для навчально-виховного процесу,  отримують доступ до електронних повнотекстових баз даних, творів сучасних українських та зарубіжних письменників.   Проводять аудіо - прослуховування  програмних   творів  з  української літератури.   

         Також користувачі  мають можливість скористатися  програма  Skype для того, щоб віртуально зустрітись та поспілкуватись  з ріднею, близькими та друзями  на Україні, чи за її межами. Адже для цього  є все необхідне.

Немає коментарів:

Дописати коментар